Български адвокат защитава Pussy Riot 07.02 | 15:39

Адв. Грозев ще представлява момичетата пред Европейския съд за правата на човека

От Ралица Стоянова

Български адвокат пое защитата на момичетата от Pussy Riot. Това е Йонко Грозев.

Скандалната  руска пънк група е подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава руският вестник "Коммерсант". Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

В 355 страници адвокатите на осъдените  за хулиганство жени обвиняват руското правителство, че е нарушило техните  права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията, с други думи, обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция.

Основният аргумент на адвокатите във  връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически  мотивиран художествен акт, който  не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите. Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

В жалбата се твърди също, че по време на процеса е било отказано изслушване на експерти на защитата, както и е било ограничено времето  за общуване между нея и клиентите й.

Според жалбоподателите поставянето  на обвиняемите в специалното  отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали техните права.

Адв. Йонко Грозев е завършил СУ "Климент Охридски" през 1991 г., а през 1994 година защитава магистърска  степен по право в Харвардския  университет, САЩ. От 1995 до 2005 е ръководител на правна програма на Български хелзинкски комитет. За своята дейност през 2002 година получава Международна награда за защита на човешките права от Американската асоциация на юристите.

Водещи