Български и руски мафиотски групи действат в туристическите райони на Северна Гърция 05.10 | 15:00

Журналистическо разследване на гръцка медия разкрива, че те проникват в местния бизнес, включително в нощни клубове и туристически предприятия, като често използват фалшиви самоличности

От iNews

Групи от български и руски мафиоти действат в туристическите райони на Северна Гърция, главно в Кавала, Тасос и Халкидики, пише ideesmag.gr, като се позовава на гръцката преса, румънски и български медии, пише ИА Фокус.

Журналистическо разследване разкрива, че тези престъпни организации проникват в местния бизнес, включително в нощни клубове и туристически предприятия, като често използват фалшиви самоличности.

Сигурността на тези заведения, както и мрежите за разпространение на наркотици, са под техен контрол.

Кметът на Касандра, където през агуст имаше въоръжен инцидент между българи в бар, разказа, че е получавал смъртни заплахи при опита си да предотврати контрола върху определени туристически обекти и дейности. Собствеността на много от тези заведения сега е неясна, като влиянието на мафията затруднява идентифицирането на законните собственици.

На Халкидики е установено, че голям увеселителен парк, в който загина 19-годишно момче, работи без необходимите разрешителни и технически сертификати. Служителите разкриват, че оборудването е внесено нелегално от България, където преди това е било считано за старо.

Тези организирани престъпни групи не се ограничават само в Северна Гърция, а се смята, че действат и в Солун, Атина и Миконос.

Гръцките потребители на социални медии изразяват разочарованието си, като предполагат, че полицията не може да се бори ефективно с тези мощни мафиотски групи.

Водещи

Най-четени