Български симпозиум се проведе в Букурещ на фона на протестите 06.02 | 13:43

Многобройни гости от Румъния и България уважиха събитието, посветено на Ботев и Еминеску

От Ивайло Ангелов

Пространен симпозиум под надслов "Христо Ботев и Михай Еминеску" беше проведен в централата на Демократичния съюз на българите в Румъния. Събитието се състоя в Букурещ. Мероприятието включваше освен запознаването с творчеството на двамата поети, също и кратка лекция по темата за мартениците и как празникa "Баба Марта" се отбелязва в България и какво символизира. Основен лектор по темата за мартенския обичай беше почетния председател на Демократичния съюз на българите в Румъния - Лука Велчов.

Творчеството и биографията на Христо Ботев бяха представени от г-жа Елена Сюпюр - университетски преподавател в Букурещ и Григор Григоров - преподавател по български език във факултета по чужди езици към Букурещкия университет, изпратен там от Югозападния Университет в Благоевград. 20 от най-известните творби на нашият поет - революционер са написани именно при престоя му в Румъния - съответно най-напред в Браила, а след това и в Букурещ.

Румънският поет Михай Еминеску беше охарактеризиран и представен от г-жа Анка Ирина Йонеску - също университетски преподавател в Букурещ. При направеният паралел между двамата големи творци се оказа, че единственото общо между тях е, че са работили по едно и също време - през 19 век и това е белязало някои общи черти в техния стил. Г-жа Йонеску представи малкоизвестния факт, че всъщност Михай Еминеску през 19 век, когато цяла Румъния е подкрепяла борбата на българите за освобождение и руско-турската война в частност, той лично е бил против тази война и поради този факт не e написал нищо посветено на тези събития в контраст с творчеството на други румънски писатели от онова време.

Симпозиума беше съпътстван и от културна програма с участието на музикален състав от село Щръклево (Русенско), предвождана лично от кметицата. Групата с наименование "Нежни чуства" изпълни български народни и стари градски песни. Представители на областна управа на Русе връчиха на г-н Лука Велчов грамота от името на управителя на Русенска област Стефко Бурджиев с пожелание за бъдещи успехи в съхраняването и поддържането на българския дух в румънската столица.

Водещи

Най-четени