Българският лъв вбеси албанците 10.12 | 13:13

Символизирал, че в Македония има само един етнос

От Филипа Тодева

Не само българите недоволстват срещу новия герб на Македония, албанците също не са във възторг. Македонските хералдисти изправиха на нокти много българи след като правителството предложи новия държавен символ на страната да бъде червен лъв на златна основа – герб досущ като българския, макар съседите остро да отричат всякакви исторически връзки с България.

От Демократичната партия на албанците обвиниха управляващия Демократичен съюз за интеграция, че иска да приеме герб, който символизира само един етнос.1448179Новият герб на Македония

"Налагането на един такъв символ за държавен герб със сигурност не допринася позитивно в държава, в която етническият състав и реалността са различни от това, което показва герба, предложен от страна на управляващата коалиция ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция", изтъкна депутатът от ДПА Беким Фазлиу, цитиран от БТА.

Той поиска от правителството да оттегли това предложение от процедура и да започне истински диалог с цел намиране на друго решение за държавен герб, който ще съдържа спецификата и желанията на двете най-големи общности в държавата.

Водещи

Най-четени