Българче е най-добрият математик в руско състезание 17.06 | 14:15

Константин Гаров от бургаската Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" е най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал "Золотое руно"

От Кремена Бедерева

Константин Гаров от бургаската Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" е най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал "Золотое руно", състоял се от 4 до 12 юни в Абхазия.

"Золотое руно" се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика "Бернули". През лятото математици от бургаската гимназия ще се състезават в Китай и в Тайван.

През тази година над 90 изявени ученици мериха сили в изтощителното състезание. Освен абсолютния призьор Константин Гаров, славата на ПМГ "Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа успяха да защитят шестокласниците Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова и Сияна Жекова и Даниел Рохов от VII клас, като всички те донесоха в Бургас грамоти за отличното си представяне, съобщават от гимназията.

Любопитен е фактът, че в тазгодишното издание на "Золотое руно” бургаският отбор бе единственият представител на България. За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в "Золотое руно” е възможно единствено след покана от страна на организаторите.

От ръководството на ПМГ "Акад. Никола Обрешков” отбелязаха, че за тях подобна покана е радост, не просто защото с участието си учениците успяват да сверят своите знания, а защото имат възможност да получат нови.

Форматът на състезанието е такъв, че след всеки състезателен ден се провежда аналитична част, в която се коментират задачите от деня и техните решения и учениците, които имат въпроси и неясноти, могат да получат компетентен отговор.

Освен с почти маратонската си продължителност, "Золотое руно” се отличава и с регламент, различен от всички други. Участието на математиците не завършва с решаването на задачите. При предаване на решенията журито изисква от всеки един да обясни как е стигнал до отговорите, а обичайна практика е знанията да бъдат проверявани и с уточняващи въпроси.

Българските представители и тук са показали отлична подготовка, а членовете на журито са приели обосновката на Константин Гаров с адмирации. Според тях шестокласникът от Бургас е преодолял езиковата бариера чрез езика на математиката до такава степен, че задаването на допълнителни въпроси е станало ненужно.

В средата на юли математиците от ПМГ "Акад. Никола Обрешков”- Бургас заминават за Азия, където ги чакат две тежки състезания - в Китай и в Тайван.

Водещи

Най-четени