Българчетата в 11 училища в Молдова получиха дарения от родолюбиви силистренци (СНИМКИ) 04.04 | 15:39

Фондация "Бъдеще 2008" осъществи мащабна експедиция при нашите сънародници там

От Ивайло Ангелов

Мащабно посещение при българската общност в Република Молдова реализираха родолюбците от силистренската фондация "Бъдеще 2008" . Основната им цел беше да посетят местните училища, където се изучава български език и да се запознаят с техните проблеми и нужди. 11 училища, в които се преподава нашият език и 13 населени места, в които живеят хора с български произход бяха посетени в рамките на 6 дни от добруджанци.

Първата спирка от тяхната обиколка беше столицата Кишинев, където се състоя ползотворна среща с председателя на българското дружество "Възраждане" - Иван Забунов. След това родолюбците от Силистра се срещнаха с директорката на българския теоретичен лицей "Васил Левски" - Наталия Ярославская, на която дариха различни пособия и помагала по българска история, както и български знамена, българска музика и книги за нуждите на училището.

Втората част от посещението на силистренското НПО беше в южна Молдова - в Гагаузия, Тараклийския и Кахулския райони. В автономната Гагаузия добруджанци подариха помагало по българска история за общината в село Кирсово, където половината население е съставено от етнически българи, останалите са гагаузи - потомци на преселници от България. Следващата спирка на родолюбците беше отскоро обявеното за град бившо село Твърдица, където от името на силистренската организация бяха направени дарения от книги, знамена, българска музика и помагала по българска история и пособия за 2 училища - музикалния колеж "Щефан Нягу" (подготвящ специалисти по български фолклор) и училището по изкуства, както и за местния музей.

Ключово съдействие за осъществяването на тези срещи силистренци получиха от Галина Желяпова, която е помогнала много за осъществяването  на тези родолюбиви инициативи. След Твърдица силистренци направиха същите дарения и за училищата в селата Кортен и Валя Пержей, където се срещнаха с директорите на местните учебни заведения и дискутирха техните проблеми.В село Кортен те направиха дарение от книги и артикули с българска символика за училището, както и за местната селска библиотека. 

В град Тараклия ентусиастите от Силистра успяха да проведат среща с председателя на българската община в града Кирил Боримечков, с когото обсъдиха належащите проблеми, нужди и бъдещите планове свързани с българската общност в града и Тараклийския район. В следващите дни патриотите от крайдунавския ни град направиха идентични дарения в две градски училища в Тараклия, както и в 3 села от областта. Беше посетено и село Нови Кортен, формирано от изселници от село Кортен (Молдова) в началото на 20 век, където се срещнаха с местните българи.

Последната спирка от експедицията на фондацията бешe село Московей, намиращо се в Кахулски район. Там те успяха да се срещнат с кмета, на когото също дариха знамена, книги, туристически илюстрирани карти на България, които бяха предназначени за местното училище. Поради почивния ден то беше затворено, затова кметът прие даренията. От силистренската фондация изразиха огромно задоволство от свършената работа в рамките на 6 дни и констатираха различни проблеми по места. Основните са свързани с недостатъчното присъствие на българската държава при българите в Молдова. От фондацията афишираха желание и за по-нататъшно взаимодействие и помощ за българската общност там.

Водещи

Най-четени