Бъсеску оцеля - румънците масово не гласуваха на референдума 30.07 | 07:28

За да е валиден, над 50% от румънците трябваше да гласуват

От Андриян Георгиев

Избирателната активност на провелия се вчера (29 юли) референдум в Румъния за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску е 45,92%, което означава, че гласуването ще бъде обявено за невалидно, обяви Централното избирателно бюро, цитирано от AFP.

Според закона над 50 на сто от регистрираните избиратели трябва да са участвали в гласуването (или 9 154 307 души), за да признае Конституционният съд резултата от референдума за валиден. Имащите право на глас избиратели са 18 308 612.

Анкетите на изхода на изборните секции показаха, че огромното мнозинство от гласувалите - близо 87%, са се обявили за  сваляне от власт на президента.

Първите официални резултати ще бъдат обявени в 10 часа.  

Ако избирателната активност в крайна сметка се окаже по-ниска от 50%, Бъсеску, който беше остранен от власт от парламента по-рано този месец, ще се върне на поста си и ще продължи мандата си, който приключва през 2014 г. 

След приключването на референдума Траян Бъсеску заяви, че ниската избирателна активност е предотвратила "преврат” от страна на политическите му врагове. 

Румънският премиер Виктор Понта същевременно заяви, че президент, избран с 5 млн. гласа, срещу когото обаче сега има над 8 млн. гласа против, трябва да обмисли дали е легитимен да представлява страната. Понта е заявил, че всеки политик, който твърди, че може да се игнорира гласуването на около 9 лмн. румънци, не е реалистичен в поведението си.

Траян Бъсеску преди беше сред най-популярните румънски политици, но рейтингът му спадна заради мерките за строги икономии през 2010 г.

Най-четени