В АЕЦ "Фукушима" започва деликатна операция - изтеглят горивни пръти 07.11 | 16:03

Те ще бъдат съхранявани на подходящо на място

От Елица Елефтерова

Изключително деликатна задача с висока степен на опасност е на път да започне в АЕЦ "Фукушима" в Япония. Инженерите се готвят да започнат да извличат първите от хиляди ядрени горивни пръти в един от реакторите, съобщава BBC.

Това се разглежда като основна, но рискована стъпка по дългия път към стабилизиране на централата. Горивните пръти в момента са в несигурно състояние в басейна за отлежаване в 4-ти блок.

Тази сграда е силно повредена при експлозията от март 2011 след голямото земетресение и последвалото го цунами. Преместването на горивните пръти на безопасно място е основен приоритет, но става възможно след месеци на ремонтни работи и планиране.

Високопоставен японски служител коментира: "Ще бъде много трудно, но трябва да се случи." Топлоотделящите елементи на реактора са четириметрови тръби, съдържащи гранули от ураново гориво. Страховете на експертите са, че някои от тях може да са били повредени по време на бедствието.

Когато преди години цунамито връхлетя японския бряг, бяха залети дизеловите генератори, които доставят резерви от енергия за реакторите. Три от реакторите по време на бедствието са били частично стопени.

Водещи

Най-четени