В Азия започнаха да слагат електронни гривни на поставени под карантина 21.03 | 12:00

Следят ги дали си стоят вкъщи и чрез проследяване на телефоните им

От iNews.bg

Електронните гривни и телефони, които съобщават за вашето местонахождение, текстови съобщения, ако се отклоните твърде далеч от карантината и дигитални детективи, проследяващи къде сте били – азиатските страни налагат иновативна, макар и донякъде инвазивна технология за борба с пандемията на коронавирус, предаде БГНЕС.

Когато стилистът от Хонконг Деклан Чан отлита за вкъщи от Цюрих по-рано тази седмица, той бил посрещнат от служители, които поставили електронно устройство на ръката му.

Лентата за китки е свързана с приложение, което той трябваше да инсталира на телефона си, докато се отправяше към две седмици задължителна самокарантина у дома.

Това позволява на властите да проверяват местоположението му, тъй като Хонконг се опитва да спре нови инфекции от хората, които се връщат от чужбина, след като градът-държава за два месеца направи впечатляващ напредък срещу вътрешната си епидемия.

В разговор с АФП по телефона от дома си 36-годишният Чан заяви, че свиква да има трекер, който алармира властите, ако напусне апартамента си.

"Това е малко стряскащо”, каза той. "Но по-скоро бих бил под домашна карантина, отколкото в държавен център.”

Здравните власти в Хонконг провеждат ежедневни брифинги за епидемията. Но новите гривни бяха обявени в изявление на правителството до пресата късно в понеделник с фанфари.

Около 5000 ленти за китки бяха готови за използване, а други 55 000 са подготвени за това.

В четвъртък Хонконг започна да нарежда на всички пристигащи от чужбина да носят гривните.

Карти на живо и проследяване

Градът не е сам в използването на подобни мерки.

Южна Корея, Китай, Тайван и Сингапур – всички те имаха успех в ограничаването на разпространението на коронавируса – използвайки редица технологични решения.

Тайванският централизиран център за контрол на епидемиите свързва множество правителствени агенции и използва големи данни, за да търси потенциални преносители на вируса и за наблюдаване спазването на карантината.

Смартфоните с GPS се предоставят на онези, които се изолират у дома, като местните служители ги проследяват чрез приложението Line Messaging.

Предупредителни текстови съобщения се изпращат на онези, които нарушават карантината и системата за проследяване е свързана с местните полицейски управления. Нарушителите рискуват глоба до 1 милион тайвански долара (33 000 долара) и публикуване на имената им.

Южна Корея има подобно приложение, въпреки че е доброволно.

Сингапур разполага с екип от специализирани дигитални детективи, които наблюдават карантината, както и проследят докъде са пътували потвърдени преносители на вируса.

"Навсякъде, където отидем, ние оставяме цифров подпис, било то от теглените пари, или използването на банкомата или кредитната карта”, заяви Льонг Хое Нам, лекар по инфекциозни болести в Сингапур, пред PRI по-рано този месец, обяснявайки как работи екипът.

И Сингапур, и Хонконг пускат на живо подробности за сградите, в които са потвърдили случаи на COVID-19.

Предупреждение за поверителност

Мерките са ефективни за забавяне на инфекциите, но създават опасения за запазване на поверителност по отношение на личните права.

Мая Уанг, китайски специалист в Human Rights Watch, заяви, че дори по време на криза законите за проследяване на хората трябва да отговарят на три критерия: законност, пропорционалност и необходимост.

Прозрачните и демократични правителства обикновено имат по-добри резултати при проверките и балансите, каза тя.

"На места като Китай виждате най-натрапчивите мерки и най-произволните резултати”, каза тя.

Но тя направи сравнение с последствията след атентатите на 11 септември, когато в много държави бяха предприети обширни и често драконистки антитерористични мерки.

"Спешните ситуации често предоставят най-добрите възможности за подриване на демократичните принципи", добави тя.

Китай използва най-широко прилаганите и будещи тревога технологии за борба с вируса.

Различните градове и провинции миналия месец започнаха да въвеждат система от цветни QR кодове, които трябва да бъдат заредени на мобилните телефони, за да се подпомогне проследяването на движенията на хората.

Зеленото означава безпроблемно здравно състояние, , жълтото означава, че носителят може да е посетил зона с висок риск от вируси през последните 14 дни и да бъде подложен на по-внимателна проверка, докато червеният показва, че е необходима карантина.

Има оскъдни публични обяснения как се получава информацията, различна от неясни препратки към големи данни, вероятно чрез проследяване на историята на човек за онлайн плащания, които бързо заменят парите в брой в Китай.

Съобщения на властите поясниха, че кодиращата система ще остане в употреба под някаква форма дори след като пандемията отшуми.

Европа също търси технологични опции, тъй като се мъчи да спре настъпващите инфекции.

В сряда екип от експерти от Университета в Оксфорд обяви, че работи с няколко европейски правителства, за да проучи приложение за незабавно проследяване на контакти, което може да бъде използвано със "съответните етични съображения”.

"Настоящите стратегии не работят достатъчно бързо, за да прихванат предаването на коронавирус”, заяви професор Кристоф Фрейзър от Института за големи данни на университета.

"За да се справим ефективно с тази пандемия, трябва да използваме технологията на XXI век.”

Водещи

Най-четени