В Алепо не остана нито един бунтовник 15.12 | 18:56

Сирийските войски намерили снимки и клипове на зверствата на терористите над мирното население

От iNews.bg

И последните бунтовници са напуснали източните райони на Алепо. Така сирийската армия и подкрепящите я доброволни отряди приключват с освобождаването на града от терористите. Това съобщи зам.-шефът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Виктор Познихир. Според думите му войските на Башар Асад са изтласкали бунтовниците от всички квартали на Алепо. Напълно освободени са вече 105 района на града, чиято обща територия е 78.5 кв. км., предаде "РИА Новости".

По време на боевете са били ликвидирани над 900 терористи. Унищожени са били и десетки единици военна техника. Познирих подчертава и че всичко това се е случило без помощта на руската бойна авиация, която не действа в района от 18 октомври насам.

В освободените райони са били открити множество снимки и видеоматериали, заснети от самите терористи, на зверствата, които са причинявали на мирното население. Те показват как в мазетата на жилищните и административните сгради е имало импровизирани затвори, където са били заключвани несъгласните с техния режим. Голяма част от арестуваните са били екзекутирани малко преди настъпленията на сирийската армия.

Информацията за пълното освобождаване на Алепо потвърди и сирийският президент Башар Асад. Той дори го определи като преломен момент в историята и сравни с момент като раждането на Христос. "Предполагам, че за освобождението на града ще говорим като за преди и след него", отбеляза той. Сраженията за Алепо, който е вторият по големина град в Сирия, се водеха от 2012 г. насам.

Хиляди мирни граждани успяха да напуснат Алепо за последните дни, докато това правеха и останалите там бунтовници. Евакуацията както на мирното население, така и на въоръжените бунтовници, се контролира от силите на Русия.

Междувременно Франция поиска спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН. Идеята на Париж е на него да бъде разгледана актуалната ситуация в Алепо и предприемането на необходимите мерки за подобряването й. Напрежението между Запада и Русия обаче продължава да се усеща. От Москва изразиха надежда, че в ООН няма да прибегнат до политически игри около действията по осигуряване на хуманитарна помощ за Алепо.

Водещи

Най-четени