В Африка подготвят тест, който показва за минути дали имаш COVID-19 11.11 | 16:30

Това може да бъде много ефикасно и да помогне в борбата срещу вируса

От iNews.bg

В Африка се подготвя бърз тест за коронавирус, който дава резултат до минути, съобщава CNN. Това може да доведе до бързо тестване на вируса на целия континент. 

От Институтът "Пастьор", който е биомедицински изследователски център със седалище в сенегалската столица Дакар казват, че са близо до производството на достъпен, ръчен комплект за диагностичен тест на COVID-19, който може да даде резултати за броени минути.Институтът управлява ново предприятие, наречено DiaTropix, което работи в партньорство с пет изследователски организации от март , включително Mologic във Великобритания, за създаването на тестовия комплект.

Амаду Сал, директор на Института "Пастьор" и DiaTropix заяви, че тестът ще струва само $ 1 за бройка.

"Това е много проста технология, като тест за бременност, който можете да използвате навсякъде, което е важно за Африка", заяви той.

Според Mologic този комплект за бърз тест не изисква електричество или лабораторен анализ.

Вместо това се състои от обикновена тест лента, поставена в пластмасова единица и използва малка кръвна проба, събрана чрез убождане с пръст, подобно на тестовете за измерване на инсулин. Кръвта се тества за антитела, свързани с коронавирус, и резултатът е показан на тест лентата

Водещи

Най-четени