В Брюксел искат спешна среща заради отровните яйца 11.08 | 11:10

Трябва да предотвратим повторение на ситуацията, смята здравният еврокомисар

От iNews.bg

Еврокомисията да свиква среща заради наличието на забранената съставка фипронил в яйцата, предлага еврокомисарят по здравеопазването и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. "Предложих да се проведе среща на високо равнище, когато получим всички факти, да се съберат съответните министри, а също представители на агенции, отговорни за продоволствената безопасност в страните от ЕС", заяви Андрюкайтис, предаде БГНЕС.

Еврокомисарят уточни, че е обсъждал идеята с министри от Германия, Белгия и Холандия и смята да проведе срещата до края на септември. "Трябва подробно да си изясним какво е станало. Важно е ситуацията да бъде анализирана всеобхватно. Необходимо е нашите експерти да определят как и откъде са се появили проблемите, за да седнем и обсъдим възможните решения".

Фипрониловият скандал пламна в началото на месеца и засегна Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария, Румъния, Швеция. Яйцата са били произведени в холандски ферми, използвали незаконно фипронил за борба с насекомите-паразити. Скандалът доведе до изземването на милиони яйца от щандовете на магазините. Разследването по случая се извършва от белгийската и холандската прокуратури.

Фипронил е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) той може да предизвика в човешкия организъм поражения на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Веществото може да се използва при котките и кучетата, но и при животните, използвани като храна за човека.

Водещи

Най-четени