В България имало всичко, само българи - не! 08.08 | 12:06

Коментарът е на председателя на Световния македонски конгрес Тодор Петров

От Кремена Бедерева

"В България има всичко, само българи - не! В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство!" - коментарът е на председателя на Световния македонски конгрес (СМК) Тодор Петров, цитиран от македонския вестник "Вечер".

Петров заявява това в отговор на интервю на българския евродепутат Андрей Ковачев, който посочи, че в България няма македонско малцинство, пише още БТА. "Въпросът не е дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени", казва Петров.

В същата реторика Петров продължава, че България е същото нещо като бивша Югославия. "Ако я разделите на Македония, Мизия и Тракия, от България няма да остане нищо", е цитиран да казва Петров във вестник "Вечер".

Според него проблем за София не са македонците, а това, че "ако продължат процесите на емиграция и депопулация, ромите и турците стават мнозинство и затова на София са й необходими македонците и Македония, за да запазят етническия баланс в пространството и времето". Той казва и че с присъединяването на България към ЕС от страната са се изселили около два милиона предимно млади и образовани хора, а епилогът е бързото остаряване на нацията.

"Неслучайно Македония е най-голямата романтика за България. Културата и историята на македонците е вплетена като държавна култура и история на България и затова всичко е еднакво. Честваме едни и същи дати, събития и личности, само зависи кой от коя страна на границата е, за да каже - мои са. А в основата си никой от никого не краде нищо, защото основата на България е Македония", казва Тодор Петров.

"Защо Световният български конгрес няма централа нв София, а в столицата на Татарстан - Казан? Защо Тодор Живков своевременно каза на Стане Доланц: "Как да поставя македонския въпрос в България, когато мнозинството от членовете на Политбюро на ЦК на БКП са македонци?" Защо Георги Димитров предлагаше на Тито обединение на Пиринска с Вардарска Македония, обединение на македонския народ от двете страни на границата? Защо корените на съвременните българи като политическа нация ги връзват за Китай и Монголия, а упорито бягат от генезиса на Македония, империя чак до Индия?", пита Тодор Петров.

Той казва още, че "квазиисторията на наемниците и (нео)върховистите, които ги има и у нас и агитират за македонците като за българи, е трайно минало свършено време. А ние трябва да ги разберем и да помогнем на хората от другата страна на границата, защото са наши - други на тези територии са създавали държави, чертали са граници и са писали истории за тези територии като техни колонии, не са довели нови народи, а са вплели историята и културата на разделените македонци като държава в държавите на тези места".

"И затова всичко е еднакво! От всички страни на границите, тъй като в основата на Балканите е Македония! Не живеем на Балканския, а всички заедно на Македонския полуостров", казва още Тодор Петров, цитиран от в. "Вечер".

Водещи

Най-четени