В Германия разследват подозрения за отравяне на руснаци в изгнание 21.05 | 16:40

Случаите напомнят за опита за покушение срещу опозиционера Алексей Навални през 2020 г.

От iNews

В Германия е започнато разследване, след като руска журналистка и активистка, участвали в конференция в Берлин, съобщиха за здравословни проблеми, които пораждат съмнения за отравяне.

Това съобщи немската полиция, цитирана днес в седмичника "Велт ам зонтаг", предадоха Франс прес и БТА. "Беше образувано дело на базата на наличната информация", каза говорител на берлинската полиция пред седмичника.

Руската разследваща медия "Агентство" публикува тази седмица разследване за здравословните проблеми на две участнички в среща на руски дисиденти на 29 и 30 април, организирана от Михаил Ходорковски.

Една от участниците, представена като журналистка, наскоро напуснала Русия, усетила неуточнени симптоми по време на събитието и казала, че те може да са се появили още преди това. Журналистката е потърсила помощ в берлинската болница "Шарите", където беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, станал жертва на отравяне през август 2020 г.

Втората участничка е Наталия Арно, директор на американската неправителствена организация "Free Russia Foundation". Тя живее в САЩ от десет години, след като се наложило да напусне Русия. Арно беше в Берлин в края на април, откъдето отпътува за Прага. Именно там, съобщава "Агентство", тя получила симптоми и установила, че някой е влизал в хотелската й стая.

Заминавайки на следващия ден за САЩ, тя се свързва с тамошна болница, както и с властите. В публикация във "Фейсбук" тази седмица, Арно обсъжда проблемите си, които описва като "остра болка" и "изтръпване". Тя разказва, че първите "странни симптоми" са се появили още преди да пристигне в Прага. Арно добавя, че все още има симптоми, но се чувства по-добре.

През последните години в чужбина и в Русия бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Москва отрича всякаква отговорност на своите тайни служби. В случая с Алексей Навални европейски лаборатории потвърдиха използването на отрова от типа "Новичок", разработена от СССР за военни цели.

Водещи