В Държавната дума удивени от позицията на България за Наришкин 30.04 | 16:06

Руското външно министерство ще реагира "по съответния начин"

От Филипа Тодева

Руските депутати са удивени от позицията на българския външен министър Кристиан Вигенин, който потвърди забраната на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин за преминаване през границата, предаде РИА Новости.

Заместник-ръководителят на руския парламент Юрий Шувалов категорично опроверга твърденията, че Наришкин има банкови сметки в чужбина. Позицията на българското външно министерство е, че причината за отмяна на посещението е в санкциите, които ЕС налага върху Русия. Медиите пък твърдят, че сметките на Наришкин в чужбина са били замразени.

"Руското външно министерство, от своя страна, надявам се, ще реагира по съответния начин. Аз, от името на нашия парламент, искам да кажа следното: удивени от позицията, с която МВнР на България се отнася към визитата на Сергей Евгениевич Наришкин в тази страна. Посещението наистина беше планирано за началото на май, но по-късно се стигна до взаимно съгласие да бъде отложено за по-късна дата", каза Шувалов пред журналисти.

Той отбеляза, че днес в ултимативна форма се правят изявления, които "не съответстват на духа на партньорство на нашите страни". Освен това, според Шувалов, в изявлението звучат тези, които се явяват недостоверна информация.

"Става дума за закриване на сметки, които Сергей Наришкин никога не е имал. Информацията се подава по такъв начин, сякаш е имал някакви сметки. Подобни действия от страна на България огорчават и ние се надяваме, че подобно заявление ще бъде разгледано като грешка от българска страна, която ще бъде поправена", каза Шувалов.

Според него хората се намират в нещо като зомбиране. "Ние не разпознаваме нашите партньори по подобни текстове. Надявам се, че те ще могат да намерят в себе си сили да излязат от това състояние", допълни той. И добавя, че "нашето отношение към братския български народ не се променя, независимо от подобни заявления на чиновниците от външното министерство".

САЩ, ЕС и редица други страни, в отговор на руската позиция по Крим и присъединяването на полуострова към Русия, въведоха санкции спрямо някои руски политици, депутати и предприемачи, като замразиха активите им и забраниха да им се издават визи.

Водещи

Най-четени