В Египет посрещнаха Клинтън с дъжд от домати 16.07 | 13:46

Държавният секретар е на първата си визита в страната след свалянето на Хосни Мубарак

От Диана Цветкова

Американският държавен секретар Хилари Клинтън не бе посрещната никак дружелюбно в Египет – при първото ѝ посещение в страната след свалянето на режима на Хосни Мубарак.

Протестиращи замеряха кортежа на Клинтън по улиците на Александрия с домати, обувки и с всякакви други предмети, съобщава Reuters.

Един домат уцели по лицето египетски придружител на кортежа, а около бронирания автомобил на държавния секретар на САЩ се изсипаха обувки и бутилки от вода, докато колата се отправяше към пристанището след пресконференция на Клинтън. Нито тя, нито някой от обкръжението ѝ или колата са пострадали при инцидента.

Протестиращите крещяха "Моника, Моника" – препратка към секс скандала около аферата на бившия президент и неин съпруг Бил Клинтън с Моника Люински. Други възгласи пък открито я приканваха: "напусни, Клинтън".

Не е ясно точно какви са исканията или политическите възгледи на протестиращите, но се предполага, че демонстрацията е свързана със съмнения, че САЩ са помогнали на организацията "Мюсюлмански братя" да спечели изборите, след като миналата година Хосни Мубарак бе свален от власт.

В Арабския свят показването или хвърлянето на обувка към даден човек е равнозначно на жестока обида. Преди години бившият американски президент Джордж Буш – младши изпита на собствения си гръб "жест", след като журналист го замери с обувките си по време на негово посещение в Ирак.

Водещи

Най-четени