В Йордания протестираха срещу поскъпването на горивата 14.11 | 11:59

Газът поскъпва с 50%, бензина - с 15%

От Ралица Стоянова

В редица градове в Йордания се проведоха протести срещу увеличението на цената на горивата. Цените бяха повишени, след като бяха премахнати част от държавните субсидии, които ги пазеха по-ниски, информира BBC.

Според министрите решението е било необходимо, за да се справят с бюджетния дефицит от 3,5 млрд. динара (5 млрд. долара), пише Econ.bg.

Цената на газа, който се използва за домакинствата, ще се увеличи с малко над 50%, на дизела и керосина - с 33%, а на по-ниския клас бензин - с 15%. Още преди увеличението на цените, което стана от полунощ във вторник, много хора чакаха на огромни опашки пред бензиностанциите в Аман, за да се запасят с по-евтините горива.

Протестиращите осъдиха решението за съкращаване на държавните субсидии и призоваха за оставката на премиера Абдула Енсор, а някои дори открито критикуваха крал Абдула - действие, което в Йордания се наказва с лишаване от свобода. "Свободата е от Бога, независимо от теб, Абдула" - тези думи, част от песен, изпълнявана от протестиращите, вече може да бъдат чути по улиците в Аман”, коментира Асошиейтед прес.

Другите градове, в които са се провели по-мащабни протести, са Сол, Ирбид и Маан. Властите са засилили мерките за сигурност в Аман, която има кръстопътно положение в Близкия изток, граничейки със Саудитска Арабия, Ирак, Сирия, Западния бряг и Израел.

Водещи

Най-четени