В Китай протестираха против японски териториални претенции 15.09 | 13:53

Двете държави водят ожесточени спорове от години за островите Сенкаку

От Кремена Бедерева

Хиляди китайци се събраха на протест днес (15 септември) пред японското посолство в Пекин, за да изразят недоволството си от японските претенции към островите Сенкаку, предаде Reuters. Демонстрантите замеряха сградата с камъни, яйца и бутилки. Протести е имало и в други големи китайски градове.  

Дългият спор за островите се засили вчера (14 септември), след като Китай изпрати шест разузнавателни кораба в Източнокитайско море, където се намират островите. Това е най-напрегнатият момент, до който двете държави стигат от 2010 г. насам.

В Токио китайският посланик получи официален протест от външното министерство на Япония. След като китайските патрулни кораби навлязоха в териториалните води на островите, Япония настоя Пекин да не повтаря действията си. Японското недовослство се усили от факта, че в прогнозата за времето в Китай вече се включват и въпростните острови.

Заради напрежението японският външен министър трябваше да отмени планираната визита до Австралия и да се завърне в родината си.

Отношенията между Япония и Китай са били обтегнати още от първата половина на миналия век заради агресията на Япония, която е част от Тристранния пакт през Втората световна война. Двете държави поддържаха добри връзки помежду си, когато през 2010 г. те се развалиха, след като капитан на китайски кораб бе арестуван от японската полиция за това, че се разби в охранителни крайбрежни японски кораби. 

Водещи

Най-четени