В Македония и Сърбия започва преброяване на населението* 01.10 | 12:57

Първите резултати за двете държави се очакват до края на годината

От Георги Георгиев

От днес до 15 октомври в съседна Македония и Сърбия ще се проведе най-голямото статистическо проучване - преброяване на населението, домакинствата и жилищата, предаде МИА, цитирана от БТА.

Преброяването в Македония започна днес сутринта в 8,00 ч. Целта му е да се осигурят цялостни, качествени, прозрачни статистически данни за населението, домакинствата и жилищата.

Процесът там ще бъде наблюдавано от представители на Евростат, които трябва да направят експертен анализ дали то е проведено в съответствие с международните препоръки.

Сръбските граждани пък за за пръв път ще трябва да отговарят на въпроси за  това как пътуват до работата си или до училище, с какъв вид превоз или пеша. Те ще бъдат питани също дали могат да  работят с компютър.

Сърбите няма да бъдат длъжни да отговарят на, четири въпроса - за националната си принадлежност, религия,  майчин език и дали са инвалиди.

Предварителните резултати от преброяването, което според според сръбските властите ще бъде според най-високите европейски стандарти, ще бъдат оповестени на 15 ноември. Първите данни  за резултатите в Македоня пък ще излязат през декември тази година

Представителите на албанската и бошнячката национални общности в Сърбия обявиха, че ще бойкотират преброяването на населението, тъй като преброителните документи са отпечатани само на сръбски език и на кирилица, съобщи сръбската държавна телевизия, цитирана от БТА

Предишното преброяване в Сърбия се състоя през 2002 г., а следващото е предвидено за 2021 г.

*Новината е обновена към 15.00 ч.

Водещи

Най-четени