В Мароко разкриха женска джихадистка клетка, планирала атентати 03.10 | 19:35

Задържани са 10 жени, готвени за самоубийствени атаки из страната

От iNews.bg

Мароканската полиция арестува 10 жени, за които се смята, че са положили клетва за вярност към "Ислямска държава”и са планирали самоубийствени атентати в цялата страна. Женската клетка правела опити да се снабди с химически вещества, използвани за направа на колани с експлозиви и планирала да напада съоръжения от жизнена важност, посочва вътрешното министерство на Мароко, цитирано от АФП.

Жените били в тесни връзки с няколко свързани с ИД марокански терористи, базирани на сирийско-иракската граница.

Джихадистката клетка привличала и обучавала жени в различни части на страната, включително и в посещавания от туристи Танжер и градчета близо до столицата Рабат, се казва още в съобщението.

От 2002 г. са били разкрити над 150 "терористични клетки”, свързани с джихадисти в Ирак и Сирия, като само през последните три години те са десетки, гласи информацията.

Декемврийско проучване на базираната в САЩ "Суфан груп” посочва, че през последните 18 месеца поне 1200 мароканци са заминали в чужбина да се сражават на страната на ИД.

Досега кралството, в което се изповядва умерена форма на исляма, оставаше встрани от джихадистко насилие, което през последните няколко години се развихри в други части на региона.

Водещи

Най-четени