В Москва притеснени от още войски на НАТО у нас 10.02 | 14:18

Русия иска мир, но го постига чрез подсигуряването на собствената си сигурност, казва Сергей Лавров

От iNews.bg

В Москва не гледат с добро око на евентуално увеличаване на войските на НАТО у нас. Това става ясно от интервю на руския министър на външните работи Сергей Лавров за местното издание "Известия". Той отбелязва, че в Москва разглеждат действията на Алианса в районите в близост до границите на Русия като провокация и дестабилизация. Към това трябва да се добави и разгръщането на допълнителни военни контингенти в Полша и Балтика, отбелязва Лавров. Той подчертава и че вече се водят дискусии за възможността нови войски на НАТО да бъдат разположени и в други държави от Източна Европа, в частност в България и Румъния.

От думите на първия дипломат на Русия става ясно още, че там определят като на провокация и на реализацията на националните планове на държавите в НАТО за модернизиране на въоръжените сили и изграждането на нова военна инфратсруктура. Както и на съществения ръст на ученията, провеждани от Алианса в близост до руските граници. "Особено притеснения у нас предизвиква продължаващото се изграждане на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Европа. Чиято реална антируска насоченост у нас никога не е предизвиквала съмнение", отбелязва Лавров. Той допълва и че по този начин НАТО реално поема "стария нов" курс за възспиране на Русия, включително чрез едностранно взети решения за пълно замразяване на практическото сътрудничество в Москва по гражданска и военна линия, води до увеличаване на недоверието и подкопаването на баланса между силите на европейския континент.

Лавров предупреди също, че Русия води непрекъснат мониторинг на текущата ситуация и перспективите за военно-политическата ситуация в Европа. "Ще продължим да се придържаме към комплексния подход, насочен към осигуряването на надеждна защита на руските граници и националните интереси на страната. В съответствие с това се изгражда и ответната реакция на Русия срещу възникващите рискове и се предприемат стъпки за неутрализиране на потенциалните и реалните заплахи", казва Лавров. Той отбелязва, че страната му иска мир, но миролюбието й се основава на способността й да подсигури собствената си сигурност.

Водещи

Най-четени