В ООН обнадеждени за спора за името на Македония 07.03 | 15:31

Антониу Гутериш поздрави Зоран Заев за реформите и политиката спрямо съседите

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев по-рано днес, че го поздравява за реформите, извършвани от правителството в Скопие, включително и за положителния подход в отношенията със съседните държави. Също така договорът за добросъседство с България е оценен положително и е изтъкнато, че освен че е подобрил двустранните отношения, той има положително влияние и върху отношенията между съседите в региона. От името на Организацията на обединените нации Гутериш е подкрепил разговорите с Гърция под егидата на посредника Матю Нимиц. Той смята, че има положителна динамика и възможност за постигане на взаимно приемливо решение, предаде БГНЕС.

Гутериш обяви, че ще говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас и заяви, че насърчава двамата министър-председатели и правителствата на двете страни да продължат да работят за разрешаването на отдавнашния спор, съобщава правителствената пресслужба в Скопие.

Министър-председателят Заев е благодарил на генералния секретар на ООН и за ангажимента на посредника Нимиц, който отдавна работи за намиране на взаимно приемливо решение. Заев е на мнение, че Договорът с България е подобрил двустранните отношения и е допринесъл за увеличаване на търговията между двете страни, но също така действа насърчително и за преодоляването на проблема, който Република Гърция има с конституционното име на Република Македония.

Водещи

Най-четени