В ПАСЕ ще разгледат доклад за Косово 16.12 | 08:36

Авторът Дик Марти представя премиера Хашим Тачи като мафиот

От Любомир Тасев

Комисията по законовите въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се очаква да приеме в четвъртък доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години, предаде ТАНЮГ.

Комисията ще заседава в Париж при закрити врата, а след заседанието Марти ще даде пресконференция.

Ако комисията приеме доклада, по него ще се водят дебати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на 25 януари.

Докладът на Дик Марти се подготвя от април 2008 г., когато 17 парламентаристи подписаха резолюция, с която се призовава ПАСЕ да разгледа някои от обвиненията, изнесени в книга на бившия главен прокурор на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте.

С този въпрос се ангажира комисията по законовите въпроси и човешките права, която през юни 2008 г. назначи Дик Марти за докладчик.

В хода на разследването Марти посети региона, включително Белград, Тирана и Прищина, където се срещна с редица представители на министерствата на правосъдието, вътрешните работи, прокуратурата и международните мисии ЕУЛЕКС и ЮНМИК.

Според доклада косовският премиер в оставка Хашим Тачи е стоял начело на група, която се е занимавала с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие.

В доклада на Марти Тачи е определен като "бос" на мафиотска мрежа, която започнала престъпната си дейност след войната през 1999 г. и е оказвала влияние в управлението на страната.

Водещи

Най-четени