В Подгорица ще се „спасяват“ от Сръбската църква чрез закон 25.12 | 12:18

Преди старта на заседанието на местния парламент пред него протестираха духовници

От iNews.bg

Законодателната комисия на черногорския парламент одобри правителствения законопроект за свободата на вероизповеданията.

Членовете на управляващото мнозинство гласуваха в подкрепа на предложения закон, против се обявиха от опозиционния Демократичен фронт и СНП, съобщава Vijesti, предаде БГНЕС. Преди началото на заседанието пред парламента на протест се събраха сръбски духовници начело с митрополит Амфилохие.

"В Черна гора, както и другаде, където има върховенство на закона, собствеността върху имот може да бъде установена само чрез доказателство за собственост. Обявяването за юридическо лице може да стане само след регистриране в държавен орган. Публичните културни блага могат да се ползват само при спазването на закона”, заяви вицепремиерът Зоран Пажин.

Ключов момент в новия закон е проверката на легитимността върху собствеността на религиозните сгради. Законът предвижда, че религиозни обекти и земя, построена или придобита от държавата до 1 декември 1918 г., ще станат държавна собственост, освен ако няма доказателства за собственост на религиозната общност върху тези обекти, които в момента се използват.

Законът фактически ще лиши от влияние Сръбската православна църква, която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската държава.

През последните десетилетия битува широкоразпространеното, но изключително погрешно мнение, че черногорците са изключително близки и най-верни от всички южнославянски народи на сърбите. Това не е точно така. Черна гора има дълъг държавен живот преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 г.

Важна роля за създаването на черногорската държава има местното православно духовенство. Фактическият водач на националноосвободителното движение в началото на 19 век е духовникът княз Данило, който създава теократична държава, в която черногорската църква има огромно значение и тя е водеща във всички сфери на живота.

Водещи

Най-четени