В Русия забраниха вноса на пилешко и яйца от България и Германия 03.02 | 19:07

Причината за ограниченията е в зачестилите случаи и огнищата на птичи грип

От iNews.bg

Български птицеферми няма да могат да изнасят своя продукция зз Русия. Причината е във въведената днес забрана от страна на местната Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор). Според решението й временно се забранява вносът на руска територия на живи птици и яйца от 3 области у нас. Това са Софийска, Пловдивска и Видинска. Ограничението не представлява някаква санкция срещу България, а е продиктувано от редицата случаи на установен птичи грип както по домашни, така и по диви пернати.

Това обаче няма как да не се отрази на птицефермите в тези райони. Особено, ако сред тях има такива, които традиционно търгуват с Русия. А по всяка вероятност има, тъй като едва ли в противен случай щяха да се налагат ограничения за внос. Доброто в случая е, че все пак забраната е временна.

Абсолютно същитеограничения са въведени и по отношения на вноса на птици и яйца от Германия, отново от 3 области, предаде "Интерфакс". Те са в привинциите Бавария, Тюрингия и Барнденбург, като причината отново е в засечени случаи на птичи грип. Така обаче районите в Германия, от които не могат да бъдат изнасяни птици и яйца за Русия стават 30.

Водещи

Най-четени