В Русия посъветваха частните компании да си купят ПВО 05.03 | 10:20

Зачестилите атаки с дрон показаха, че Украйна разполага със средства за поразяване на обекти в дълбокия руски тил

От iNews

"Руските компании трябва сами да закупят системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за борба с безпилотни самолети, тъй като средствата на Министерството на отбраната са насочени към покриване на важни държавни и военни обекти", каза Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на руската Държавна дума, цитиран от Moscow Times. "Има сравнително евтини средства за борба с безпилотни летателни апарати, които всяка уважаваща себе си корпорация може да закупи и постави", обясни той.

Според Картаполов районите, в които е разположена руската ПВО, са известни както на разузнаването на НАТО, така и на украинската армия. "Те приблизително знаят къде се намират нашите системи за противовъздушна отбрана и е напълно възможно да пуснат дрон по маршрут, който да заобиколи зоните за противовъздушна отбрана", отбеляза Картаполов.

Изявлението му идва дни след най-масираната атака с дронове в няколко области в Русия. Почти всеки ден през изминалата седмица имаше поне една атака с дрон на руска територия.

В понеделник вечерта три дрона паднаха или са били свалени в Белгород, още един - в Брянска област. През нощта в резултат на удар с дрон се стигна до взрив в нефтобазата в Туапс, а още един апарат падна в Адигея. Във вторник се появи информация, че недалеч от газокомпресорната станция в Коломенския район на Московска област е паднал още един дрон. А въздушното пространство над Санкт Петербург бе затворено известно време заради неизвестен летящ обект. Различни източници съобщиха, че военните са предали в "Единната система за организация на въздушното движение" условният сигнал "Килим", който означава опит за пресичане на въздушната държавна граница на Русия. След този сигнал всички граждански самолети трябва да напуснат незабавно района или да се приземят. По-късно министерството на отбраната на Русия заяви, че е провело тренировка по "взаимодействие с гражданските органи на управление на въздушното движение" и че във въздуха са били вдигнати изтребители. То не потвърждава дали във въздушното пространство е имало някакъв неизвестен обект.

В сряда прокремълски военни кореспонденти съобщиха за удар с дрон по военното летище в Ейск. Според Телеграм канала "Рибар” дрон Ту-141 е паднал до пистата, без да повреди самолетите. Местните жители са чули два силни взрива, но властите заявиха, че в града са се провеждали учения. Два дни по-късно обаче 6 изтребителя Су-34 изчезнаха от летището, съобщи Радио Свобода, позовавайки се на снимки на летището в социалните мрежи от 15 февруари и след пожара на 2 март, както и от полигона за противовъздушна отбрана в близост до летището, пише "Сега".

Водещи

Най-четени