В САЩ обсъждат охлабване на режима за носене на оръжие 26.07 | 18:09

Към момента точният брой на продадените в САЩ огнестрелни оръжия не е известен

От Ивайло Ачев

Американският Конгрес продължава разглеждането на нов закон за притежание на огнестрелно оръжие, който изглежда доста противоречив в очите на полицията в САЩ, пише агенция "Блумбърг".

Съгласно новият законопроект всеки американец, който има разрешително за носене на огнестрелно оръжие в щата, в който живее за постоянно, ще може да носи оръжието си и във всеки друг американски щат. По този начин на практика се обезсмислят строгите закони за носене на оръжие в Калифорния, Илинойс и Ню Йорк. Реално щатът, в който законът е най-малко строг, ще стане и водещ в това отношение.

Нормата предизвика истинско брожение сред множеството полицейски организации отвъд Океана. Според Американската полицейска фондация ако законът бъде приет, то животът на хиляди полицаи ще бъде застрашен. На същото мнение е и Асоциацията на шерифите – друга голяма полицейска организация в САЩ.

Към момента точният брой на продадените в САЩ огнестрелни оръжия не е известен. Но спадът в притежанието на лично оръжие е безспорен – през 70-те години на миналия век над половината американски домакинства са имали огнестрелно оръжие, а сега под 30% от тях притежават оръжие.

Водещи

Най-четени