В САЩ протестират срещу Обама заради избягване на термина арменски "геноцид" 25.04 | 10:59

Над 50 000 души скандираха в Лос Анджелис: „Обама да признае срама си“

От iNews.bg

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. "Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", скандираха над 50 000 участници в митинга в Лос Анджелис.

Обама нарече изтреблението на арменците в Османската империя през 1915 г. "първото масово убийство на XX век", като се въздържа да използва термина "Геноцид". Американските медии припомнят негово изявление в предизборната му кампания за президент през 2008 г., че "арменският геноцид е неоспорим и широко документиран факт".

Междувременно по примера на Обама и нашият премиер Бойко Борисов обяви вчера, че осъжда "масовото изтребление" на арменците в Турция през 2015 г., като също избягна думата "геноцид". Терминът "масово изтребление" залегна съответно и в официалната декларация на българския парламент, гласувана вчера от депутатите в пленарна зала.

Въпреки че Обама не употреби думата "геноцид", външното министерство на Турция разкритикува думите му. "Осъждаме изказването на президента на САЩ по повод събитията от 1915 г. и отхвърляме всякакъв дискриминационен и превзет подход по отношение на тяхната юридическа оценка", се казва в изявление на турското външно ведомство.

Според световната общност обаче в периода 1915-1917 г. в Османската империя са избити наред около 1,5 млн. арменци – цели семейства заедно с децата. Повечето страни от ЕС признаха геноцида, а 24 април бе обявен за Ден на памет.

 

Анкара обаче твърди, че жертвите са между 300 и 500 хил. души - не само арменци, но и турци, загинали от глад заради кризата около Първата световна война.

Водещи

Най-четени