В Сирия близо 9,3 млн. души се нуждаят от външна помощ 05.11 | 11:49

Въпреки проблемите започва имунизация на децата с няколко ваксини

От Елица Елефтерова

Близо 9,3 млн. души в Сирия – или около 40% от населението – се нуждаят от външна помощ. Това заяви Валери Амос – ръководител на хуманитарната мисия на ООН. Цифрата е нараснала с 2,5 млн. души от обявените по-рано от ООН 6,8 млн. души през септември тази година, съобщава BBC.

Кризата в Сирия "продължава да се влошава бързо и неумолимо", коментира Амос пред Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно пратеникът на ООН в Арабската лига Ласдар Брахими държи да проведе разговори с американски и руски дипломати, насочени към това да се проправи пътят за мирна конференция Сирия.

В Женева Брахими ще се срещне и с представители от останалата част на Съвета за сигурност на ООН и съседните на Сирия държави преди конференцията, планирана по-късно този месец.

Сирийското правителство и опозиционните групи имат разногласия относно това как официалните преговори трябва да бъдат структурирани: опозицията настоява президентът Башар Асад да подаде оставка, докато от Дамаск настояват, че не трябва да има предварителни условия.

Отделно от това Дамаск обяви национална кампания за имунизиране на всички сирийски деца с ваксина срещу полиомиелит, морбили, паротит и рубеола.

Ще бъдат подложени на имунизация и децата, които се намират в територии, контролирани от бунтовниците. Това става седмица след като бяха потвърдени множество случаи на полиомиелит за първи път от 14 години насам.