В Скопие "изгря" тайна статуя на Тито 05.12 | 15:28

Инициативата е на малка политическа партия

От Елица Елефтерова

Жителите на Скопие с изненада откриха тайно издигната голяма статуя на покойния президент на Югославия Йосип Броз Тито, съобщава AFP. Високата шест метра статуя, изобразяваща Тито във военна униформа, е била поставена пред средно училище, носещо името му.

Инициативата е на малка политическа партия, която дори не е представена в парламента – Съюз на левите сили. "Поставихме статуята, за да отбележим 70-ата годишнина от създаването на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), част от която бе и Македония", коментира председателят на партията Слободан Угриновски.

На 29 ноември се навършиха 70 години от основаването на СФРЮ. Статуята е реплика на бронзовия монумент, който се намира в родното село на Тито – Кумровец в Хърватия, дело на югославския скулптор Антун Аугустинчич.

Общинските власти също бяха изненадани от статуята, появила се в нощта срещу събота, тъй като не е искано разрешение за поставянето ѝ, съобщава БТА. Те още не знаят кой е поставил монумента. Общината трябва скоро да вземе решение дали да премахне статуята.

Водещи

Най-четени