В Сърбия се приготвят за нова вълна от наводнения 18.05 | 13:17

Емир Кустурица предостави хеликоптерите си за евакуирането на хора

От Мая Александрова

Стотици граждани на Босна останаха без домове, хиляди хора напускат жилищата си в Хърватия и Сърбия заради рекордно тежките наводнения в трите балкански страни, съобщиха властите на страните, цитирани от AP.

Наводненията в Босна, причинени от неспиращите няколко дни обилни дъждове, предизвикват свлачища, които блокират пътища, разрушават къщи и дори цели села.

Босненският министър на изселниците и бежанците Адил Османович заяви днес, че страната е изправена пред катастрофа.

Двама души са изчезнали, а стотици напуснаха домовете си в Източна Хърватия, след като река Сава преля.
Над 20 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си и в Сърбия. Сръбските власти се опасяват от нови наводнения днес заради високото ниво на водите в реките.

Властите в балканските страни съобщиха снощи, че най-малко 30 души са загинали през последните три дни при най-тежките наводнения в Сърбия и Босна от повече от един век, допълва БТА.

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица предостави своите два хеликоптера за евакуирането на хора от наводнените райони в Сърбия.

"Според информацията, която съм получил от пилотите, с хеликоптерите ми са били спасени 25 души, повечето от които са деца", каза режисьорът.

"Хеликоптерите ми на практика са по 24 часа във въздуха и докато продължава битката с наводнението те ще бъдат на разположение на държавата", добави той.

Обикновено с хеликоптерите на Кустурица летят кинозвезди и други известни гости за участие в международния филмов кинофестивал "Кустендорф" на сръбския режисьор.

 

Водещи

Най-четени