В Турция е задържан високопоставен член на "Ислямска държава" 25.09 | 12:25

От вътрешното министерство в Анкара съобщиха, че миналата седмица са проведени над 2000 "антитерористични операции"

От iNews.bg

В южния турски град Адана е бил задържан соченият за местен ръководител на организацията "Ислямска държава". Същевременно продължават и операциите на турските власти срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция. 

Според полицията задържаният вчера в Адана т. нар. "местен "емир", т.е. най-високопоставеният член на терористичната групировка в района, е предавал съобщения, идващи от организацията в Сирия, към местни клетки в Турция. Лицето, идентифицирано само като Еюп Б., е на 47 години и е задържан в очакване на процес срещу него. 

Междувременно полицията в Истанбул задържа френска гражданка, която е искала да се присъедини към структурите на "Ал Кайда" в Сирия. Тя е била предадена на френските консулски власти, а турският гражданин, който е трябвало да ѝ уреди пътуването до Южна Турция, е арестуван. 

Продължават и операциите на турските власти срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). В област Сиирт са били неутрализирани пет кюрдски бойци, сред които две жени. В използвани от тях три пещери са били открити две дългоцевни оръжия, припаси, документи и взривни вещества. В друга югоизточна провинция - Шърнак, са задържани експлозиви и други шест автоматични пушки. 

От вътрешното министерство в Анкара съобщиха, че миналата седмица са проведени над 2000 "антитерористични операции", при които са били задържани около 4300 души. 

Водещи

Най-четени