В Турция свободата на словото гние зад решетките 16.05 | 12:03

Има над 200 нападения над журналисти

От iNews.bg

За последните четири месеца в Турция са били уволнени 894 турски журналисти. В този период са спрени два вестника и една информационна агенция. В трите редакции са назначени "ликвидатори" поради "техните сериозни връзки" с ислямския активист Фетулах Гюлен, който в момента живее в САЩ.

Само през месец април са уволнени 160 журналисти, а от изборите на 7-ми юни миналата година до началото на месец май 37 пъти е забраняван достъпа до уеб-страницата на агенция Диха, а 13 нейни журналисти са арестувани.

На територията на Турция са забранени или спрени общо 104 904 уеб сайта, сочи доклад, цитиран от БГНЕС. В същия период са регистрирани общо 200 нападения срещу журналисти, включително и 21 срещу помещения на медиите. Миналия месец в Турция бе убит сирийският журналист Захир Ал Шеркат.

От януари до април месец тази година са задържани 33-ма журналисти, започнато е следствие срещу 13 от тях, а 12 други вече са изправени пред съда. Срещу 12 журналисти са повдигнати обвинения за "обида към президента".

В доклада на Freedom House а състоянието на турските медии се обръща специално внимание на случая с главния редактор на вестник "Джумхюриет" Кан Дундар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха пет години затвор от съда в Истанбул на 6-ти май поради "разкриване на държавна тайна".

Водещи

Най-четени