В Украйна предупредиха за опасна активност на руски ракетоносители в Черно море 29.01 | 19:30

Възможно е Русия да прибегне до военни действия, предупреди Наталия Гуменюк

От iNews

Началникът на съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк заяви, че причината за активността на руските кораби в Черно море може да са не само учения. Възможно е Русия да прибегне до военни действия, пише УНИАН, цитирана от ИА Фокус.

Представителят уверява, че ситуацията с руските ракетоносци остава доста стабилна и контролируема: Силите за отбрана на Украйна следят дейността на руските кораби, включително подводните ракетоносци, които сега са на бойно дежурство. Както отбеляза тя, сега военните продължават своеобразен начален период от учебната година. Подразделенията на руския Черноморски флот също имат определени задачи за провеждане, например, на задължителни тренировки за координиране на екипажа.

"Следователно тяхната активност и присъствие в открито море може да е свързано и с това, че те разработват задължителна програма... Но като разбираме, че всеки от тях е оборудван с бойни ракети, не можем да отхвърлим заплахата, която представляват. Във всеки един момент изпълнението на учебни задачи може да се превърне в водене на бойна работа.Затова ние винаги предупреждаваме за тяхното присъствие, тяхната готовност и оборудване", подчерта Гуменюк.

Тя добави, че в момента дежурят руските подводни ракетоносци и украинската противовъздушна отбрана има известни трудности при откриването на изстрелвания на "Калибър" от тях. В този случай Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна оценява нивото на ракетна опасност като "изключително високо" и подчертава необходимостта от бърз отговор на сигнали за въздушно нападение.

Според ВМС на Украйна към 08:00 часа на 29 януари в Черно море е имало пет руски кораба, включително два носителя на крилати ракети "Калибър" с общ залп до 8 ракети. По това време имаше един руски кораб в Азовско море, два в Средиземно море, сред които беше носителят на крилати ракети "Калибър" (8 ракети).

Водещи

Най-четени