В Чехия закопчаха четирима българи, правили фалшиви документи 05.09 | 12:51

Те били част от международна престъпна мрежа, ръководена от албанец

От Андриян Георгиев

В Чехия са задържани четирима българи за производство на фалшиви документи за самоличност. Те били част от международна мрежа за производство и разпространение на фалшиви документи. Това съобщи пред агенция "Фокус" вътрешният министър.

За седем дни в Прага и Бърно последователно били разбити четири производствени бази за изработване на фалшивите документи. В тези центрове престъпната група произвеждала и преправяла чешки паспорти, карти за самоличност и шофьорски книжки, подправени словашки, български, холандски, финландски и датски документи, както и такива от бившите съветски републики. Документите са били предназначени основно за осигуряване на свободното придвижване в рамките на ЕС на албански граждани. 

В международната престъпна мрежа освен четиримата българи участвали албански, египетски, чешки и украински граждани. 

Групата е ръководена от албанец, женен за румънка, който живеел в Букурещ. Четиримата българи били изпълнители. 

Пръв от българите на 15-и август бил задържан 38-годишният М.М. от Бургас. Мъжът е криминално проявен и многократно осъждан в Чехия и Германия с ефективни присъди за фалшификации. Седем дни по-късно чешката полиция заловила и бургазлиите Д.Я. на 60 години - криминално проявен, регистриран за кражби, измами и фалшификации, А.Х. на 23 години и Г.Г на 44 години с криминални регистрации за кражби и измами.

Водещи

Най-четени