В Чикаго започва 25-та среща на върха на НАТО 20.05 | 09:16

Три са основните теми - Афганистан, военният капацитет и връзките с партньорски страни

От iNews.bg

Чикаго ще бъде домакин на 25-та среща на върха на НАТО, в която участва и българският президент Росен Плевнелиев.

Само дни преди форума, генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен коментира, че три ще са основните теми на разговорите на срещата – бъдещата стабилизация на Афганистан, по-близките отношения с мрежата от партньорски държави по света и военният потенциал, от който се нуждае НАТО, за да изпълнява своите дейности.

Расмусен допълни, че в 21 век нито една държава не може да се справи с предизвикателствата и заплахите сама. Проблемите в сигурността вече не признават граници и държавен суверенитет, коментира той.

"Срещата, която се провежда на 20 и 21 май, е най-голямата в историята на НАТО. Близо 60 държави и организации са представени в Чикаго. Те всички са тук с обща цел – да бъде намерена общо решение за общите предизвикателства", заяви генералният секретар на организацията.

Мисията на НАТО в Афганистан ще приключи през 2014 година. Очакванията дотогава са, че местните власти ще могат да поемат контрола и да се справят с талибаните в страната. По време на срещата в Чикаго се очаква лидерите на страните, които участват в операцията, да вземат решение относно как да продължат действията и след края на 2014 година.

Що се отнася до военния капацитет – в условията на криза е важно да получим по-голяма стойност за средствата, които влагаме в сигурността, се казва още в документите на НАТО, подготвени за срещата. Очакванията са, че ще бъдат подготвени и одобрени мултинационални проекти, които да позволят на Алианса да предоставя по-голяма сигурност на своите граждани. Целта е организацията да бъде подготвена за следващото десетилетие, а и след това.

Един от начините е да бъде "подновена културата на операциите" и да се премине към т.нар. "умна защита".

Под този термин се включват различни програми, като например ракетни щитове, общи патрули и създаването на роботи, които да обезвреждат мини.

По време на срещата в Чикаго ще бъдат дискутирани още съществуващите връзки на НАТО с партньорите, както и възможностите за установяване на нови отношения с трети страни.

Най-четени