В Чили избухнаха протести срещу президента Себастиан Пинера 05.08 | 08:45

Демонстрациите бяха предвождани от студенти, които настояват за по-евтино държавно образование

От Андриян Георгиев

Чили вчера бе арена на протести срещу политиката на президента Себастиан Пинера, съобщава "Ройтерс".

Демонстрациите бяха предвождани от студенти, които настояват за по-евтино държавно образование.

Протестиращите блокираха пътища и запалиха огньове, а полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрантите.

По данни на проучвания на общественото мнение в Чили консервативният милиардер Пинера е най-непопулярният държавен глава след края на диктатурата на Аугусто Пиночет преди 20 години. В негова подкрепа се обявяват едва 26% от анкетираните.

Чилийската телевизия е показала кадри от Сантяго, на които се е виждал пожарът, избухнал в един от големите универсални магазини в града. Полицията все още не се наема да обяви дали пожарът е бил подпален от демонстранти или е избухнал по друга причина.

Компанията собственик на универсалния магазин, "Ла полар", е във фокуса на грандиозен финансов скандал, който допълнително засили натиска върху държавния глава, допълва "Ройтерс".

В цялата страна полицията е арестувала 522 души. При сблъсъците били ранени 29 полицаи и двама демонстранти.

Напрежението в Чили започна да се натрупва преди няколко седмици, когато избухнаха първите протести срещу икономическата политика на Себастиан Пинера. Стачкуват работници и в държавни, и в частни предприятия.

Водещи

Най-четени