ВКБООН: Бежанците могат да останат без убежище 16.09 | 10:46

Трябва консенсус за квотите и бърза регистрация, заяви говорителят на комисариата у нас

От iNews.bg

Когато всяка страна взима самостоятелно решение, това само създава опасност за хората, които се движат, и в момента има огромна опасност бежанците да останат в "правен вакум", в който нито една страна не приема ангажимент да окаже помощ и подкрепа и да осигури убежище. Това заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците у нас Борис Чеширков, цитиран от агенция "Фокус".

Според него в Европа е необходимо да се намери спешен и солидарен подход към бежанците, в който да участват всички страни-членки на ЕС. Това, по думите му, включва мащабни мерки за бърза регистрация и настаняване на бежанците в Европа.

"Разочаровани сме, че въпреки желанието на повечето страни-членки, Европа не успя да постигне консенсус по новия план за разпределение на бежанците от Гърция, Италия и Унгария", коментира още Чеширков.

Той призова към консенсус за квотния принцип. Според него хилядите бежанци могат да бъдат приети и интегрирани. "Добър знак е, че все пак ще бъде оказана допълнителна помощ на Гърция, Македония и Сърбия", коментира още Чеширков.

Водещи

Най-четени