Ваксината срещу COVID-19 се задава 10.11 | 18:10

В Белгия вече се произвежда ваксина срещу COVID-19

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин каза днес, че всички руски ваксини срещу Covid-19 са ефикасни и добави, че страната скоро ще регистрира трета ваксина срещу вируса, предаде Ройтерс, като се позова на руските агенции РИА Новости и ТАСС.

В момента Русия предоставя ваксината си "Спутник V" за вътрешна употреба, независимо от факта, че изпитанията през последната фаза още не са завършени.

Днес беше съобщено, че ефективността на "Спутник V" е над 90 процента. Преди това разработчиците на ваксина "Пфайзър" и БиоНТех казаха същото за тяхната експериментална ваксина.

Вече има две регистрирани ваксини. Всички изследвания показаха и потвърдиха, че на първо място тези ваксини са сигурни и нямат сериозни странични ефекти след употреба, и второ - те са ефективни, каза Путин по видеоконферентна връзка на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Ефективността на руската ваксина се базира на данни от ваксиниране на хора, а не на продължаващи изпитания, посочва Ройтерс.

Путин каза още, че Москва е готова да си сътрудничи за ваксините срещу коронавируса и се съгласи с пакистанския премиер Имран Хан, че ваксинацията трябва да бъде достъпна за всички хора.

Днес Русия съобщи за 20 977 нови случаи на зараза и за 368 починали. По общ брой на потвърдените случаи - 1 817 109, страната е на пето място в света, след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Цената на ваксината на Бионтек ще е под пазарната и различна за регионите

Германската биотехнологична компания Бионтек (BioNTech), която води в надпреварата за представяне на доказателства за работеща ваксина срещу Ковид-19, съобщи днес, че планира да определи цена под "обичайните пазарни равнища" и различна за отделните държави и региони, предаде Ройтерс.

На онлайн събитие на "Файненшъл таймс" ръководителят на стратегиите в компанията Райън Ричардсън заяви, че крайната цена на ваксината, разработена съвместно с Пфайзър (Pfizer) и подлежаща на регулаторно одобрение, ще взима предвид финансовите рискове, на които нейните инвеститори от частния сектор са изложени.

"Опитахме се да следваме балансиран подход, който признава, че иновациите изискват капитал и инвестиции, така че планираме да определим цена на нашата ваксина много под обичайните пазарни нива, отразявайки ситуацията, в която се намираме, и с цел да осигурим широк достъп по целия свят", каза Ричардсън.

"Очаквам диференцирано ценообразуване в определени региони по света", добави той, отказвайки да уточни различните цени.

Междувременно говорител на Европейската комисия съобщи, че комисията ще обсъди утре възможността за сключване на договор за доставка на ваксината срещу Ковид-19, разработена от производителя от САЩ "Пфайзър" (Pfizer Inc.). Предстоящото обсъждане нямало нищо общо със съобщенията от вчера, че посоченият производител е разработил ваксина, ефективна в 90 на сто от случаите. Говорителят потвърди, че досега преговори с "Пфайзър" по същество не са водени, а са сключени договори с други трима производители на разработвани ваксини и се преговаря с още трима.

По неговите думи договорите не са за пряка доставка, а създават възможност държавите от ЕС да пожелаят снабдяване с необходимите количества. Говорителят уточни, че комисията договаря също доставката на до 22 милиона бързи тестове за откриване на заразата, без да даде ясен отговор дали се предвижда резултатите от тези изследвания да бъдат признавани автоматично навсякъде в ЕС.

Болница на 130 км югозападно от град Шанхай. Два пъти седмично там ваксинират срещу Ковид-19. Който желае, се обажда по телефона или идва лично, за да се запише в списъка на чакащите, макар че само малцина стигат до желаната ваксинация.

Ваксината е на китайския производител Sinovac. На опаковката пише: "Одобрена от държавата само за спешни случаи". Препаратът още няма официално разрешително за ползване. Китайските медии съобщават, че през последните седмици са били ваксинирани няколкостотин хиляди души срещу Ковид-19 – предимно военни, лекари, болногледачи и друг медицински персонал.

"Гордея се с това наше постижение"

Руски учен от САЩ критикува руската ваксина "Спутник V". Ето защо:
Първата в света ваксина срещу коронавирус излиза на пазара
Според д-р Чен, една от лекарките, които правят ваксинациите, засега не е имало случаи на тежки реакции на непоносимост към ваксината. Самата тя също е ваксинирана и говори с гордост за препарата, създаден от китайската фирма: "Аз естествено се гордея с това наше национално постижение, защото обществеността отдавна го очаква".

Междувременно за ваксинация могат да се запишат и китайци, които смятат да пътуват в някой рисков регион от чужда държава – например студенти, които заминават да учат в Европа.

Много от детайлите на изпитателната програма за ваксиниране в Китай все още са непознати. Не е ясно например кои групи хора са подходящи за ваксиниране и в какви точно обстоятелства то е препоръчително. Хората научават почти случайно и за това кога и къде се предлагат малките засега количества готова ваксина. В повечето случаи това става ясно от съобщения в интернет и чрез различните месинджъри.

Възможните рискове не са тема

И още нещо: сред обществеността и в медиите не се водят почти никакви дискусии относно ефекта и евентуалните рискове от този препарат, който все още не е окончателно одобрен и сертифициран.

Повечето от онези, които се подлагат на ваксиниране, като например един студент, който заминава за Великобритания, не се смущават особено от този факт: "Препаратът вече е преминал през в първата и втората фаза на проверки,така че би трябвало да е сигурен. А и много други хора така или иначе вече са се ваксинирали", казва той.

В Белгия вече се произвежда ваксина срещу COVID-19

В допълнение към Антверпен, където се намира европейската централа на Pfizer, ваксината се произвежда и в американския щат Мичиган.

"Вече сме произвели стотици хиляди дози и на двете места", каза Коен Колперт от белгийската компания Pfizer пред местните медии. Американският "Pfizer" и германският "BioNTech", след предварителни анализи в третата фаза на теста, обявиха, че техният препарат за коронавирусната ваксина има "90% ефективност", която е потвърдена "седем дни след получаване на втората доза".

Ваксината все още чака "зелената светлина" от здравните власти, а Pfizer и "BioNTech" обявиха, че планират да доставят 1,3 милиарда дози до 2021 година. Европейската комисия води преговори с тези компании за договор за доставка на 300 милиона дози на държавите-членки.

Водещи

Най-четени