Валония пак спъва сделката с Канада (ОБНОВЕНА) 24.10 | 10:20

Местният парламент отхвърли ултиматума на ЕС

От iNews.bg

Изглежда единствената пречка за подписване на търговското споразумение с Канада – белгийският регион Валония, е непреодолима. Местният парламент отхвърли ултиматума на Европейския съюз до днес да каже дали ще подкрепи договора за свободна търговия между страните от ЕС и Канада.

Крайния срок за решението на провинцията бе поставен от председателя на съвета Доналд Туск.

"Не е възможно да изпълним ултиматума", заяви председателят на парламента Андре Антоан пред белгийското радио RTL.

Според него е важно СЕТА да бъде проучен внимателно, защото той прокарва пътя за бъдещи търговски споразумения с такива сили като САЩ и Китай. По тази причина е необходима солидна правна основа. Той също така посочи големия обем на текста, при който "300 страници са договора, а 1300 страници са приложения."

Съгласно белгийското законодателство въпросите на външнотърговските отношения се регулират до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява и от факта, че холандскоезичната провинция на страната Фландрия изрази подкрепата си за СЕТА.

За да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти.

Припомняме, че южният регион на Белгия блокира споразумението за създаване на свободна търговска зона. Така и Белгия не може да подпише без одобрението на проблемната си провинция.

Водещи