Варуфакис отправи тежки обвинения срещу Алексис Ципрас 23.08 | 18:21

Премиерът в оставка отказал среща на Нова демокрация за съставяне на правителство

От iNews.bg

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис отправи днес тежки обвинения срещу премиера в оставка Алексис Ципрас. Според него "Ципрас се е предал пред наказателните настоявания на международните кредитори".

"В онази нощ Ципрас взе решение за референдум, не само за да се предаде пред тройката, но и за да приложи условия за тази капитулация на базата на това, че е по-добре да го направи едно прогресивно правителство, което се отвращава от сделката, отколкото да го остави в ръцете на местните слуги на тройката, които биха се предали с ентусиазъм", казва Варуфакис пред британския в. "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Според екс финансовия министър "Ципрас започва чистка на несъгласните в партията", включително и срещу председателя на парламента Зои Константопулу. 

Междувременно информационните агенции съобщиха, че Ципрас е отказал среща за съставяне на ново правителство с лидера на основната дясна опозиционна партия Нова Демокрация Вангелис Меймаракис.

Няма програмно съвпадение между двете партии, съобщи източник от управляващата партия СИРИЗА.

Ципрас подаде оставка на 20 август и предложи в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори още на 20 септември. Президентът Прокопис Павлопулос в петък връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на опозицията Меймаракис.

Според агенция АНА тази сутрин Меймаракис е потърсил Алексис Ципрас, но премиерът в оставка му е обяснил, че няма шанс да се сформира нов кабинет в рамките на този парламент.

Водещи

Най-четени