Ватикана ще покаже мощите на св. Петър 11.11 | 14:04

С тяхното експониране ще бъде приключена Годината на вярата

От Елица Елефтерова

За първи път костите, за които се смята, че са на свети Петър, ще бъдат изложени публично във Ватикана, съобщава AFP. С излагането им пред поклонниците на 24 ноември в присъствието на папа Франциск ще бъде закрита Годината на вярата, съобщава БТА.

Архиепископ Рино Физикела заяви пред ватиканския вестник "Осерваторе романо", че последен жест за Годината на вярата ще е излагането за първи път на реликви, свързани с апостол Петър.  

Годината на вярата бе лансирана през октомври 2012 г. от папа Бенедикт Шестнайсети и бе съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър". Поклонници се стекоха пред гроба, за който се смята, че там са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица папи, сред които Йоан Павел Втори.  

Въпросните кости са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий Дванайсети в некропол, построен под базиликата "Св. Петър". Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец.

Римските папи никога не са удостоверявали, че костите са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче заключиха, че е много вероятно да става въпрос за костите на свети Петър.

Водещи

Най-четени