Ватиканът наказвала духовниците, насилвали деца, с пост и молитва 07.05 | 14:15

Почти 500 свещеници са били изгонени от църквата за това, че посягали на малолетни

От iNews.bg

Ватиканът най-после даде отговор на опустошителните обвинения на ООН, че прикрива хиляди свещеници, насилвали деца.

В началото на годината Обединените нации излязоха с доклад, в който заявиха, че в лоното на Римокатолическата църка има свещенослужители, подлагащи деца на мъчения и сексуално насилие. Според документа насилниците не биват наказани, а само биват местени от една митрополия в друга.

Преди ден посланикът на Ватикана в ООН Силвано Томази пробва да изчисти петното от името на църквата. По думите му хиляди свещеници са били наказани за сексуално насилие върху малолетни и пълнолетни. 

Той информира, че 848 духовници са били изгонени от църквата и лишени от сан. Над 2500 пък са били санкционирани с по-малки наказания, сред които и живот в покаяние и молитва. Ватиканът е разследвал 34 000 случая на сексуално малтретиране на деца от 2004 г. насам, каза архиепископът. 

Ватиканът обаче продължава да държи в тайна имената на свещениците, извършили подобни гнусни деяния. Според директора на Мрежата за преживели сексуално насилие от свещеници посочването на цифрата на наказаните духовници няма да спаси децата от подобни посегателства. Той коментира, че трябва да бъдат посочени имената на насилниците, информира Washington Post.  

Водещи

Най-четени