Вацлав Клаус: Пропагандата на ЕС и САЩ срещу Русия е нелепа 01.10 | 19:18

Урок по политика от консерватора, чиято реч звучи сякаш говори Маргарет Тачър

От Филипа Тодева

Вацлав Клаус си е създал навика да казва неща, които другите не смеят, но това сякаш не вреди на неговата популярност. Точно обратното – 73-годишният изявен евроскептик често е спряган за един от най-успешните консервативни политици за последните 25 години. Той бе министър-председател на Чешката република от 1992 до 1998 година и след това президент на страната в периода 2003-2013 година. Затова и журналистът Нийл Кларк от The Spectator не пропуска да го попита дали има някакви съвети към премиера на Великобритания Дейвид Камерън и британската консервативна партия.

За консерватизма

За кошмар на модернизаторите, посланието на Клаус всъщност кореспондира с мненията на повечето консерватори в Обединеното кралство – че партията трябва да се върне към автентичните консервативни идеи. Може би заради това в Уиндзор той е аплодиран от привържениците на консерватизма, които наричат речта му там "Реч като на Маги" (бел.ред. Маги – съкратено от Маргарет, визира се покойната Маргарет Тачър). "Аз намирам Консервативната партия доста объркана в своите идеи. Партията се заиграва със "зелени идеи" по начин, който аз не мога да приема", категоричен е той. Според Клаус трагична недомислица е и политиката на консервативната партия по отношение на еднополовите бракове.

За Европа

Ако слушате Вацлав Клаус внимателно ще зачудите защо повечето хора предпочитат страните им да са в ЕС? "Преди няколко дни научих имената на комисарите в Европейската комисия на г-н Юнкер, както и техните ресори. Ние, в моята страна, казвахме, че 16 са твърде много, за да има смислени ресори и ако се вгледате в тях, наистина не мога да повярвам на очите си. Бившият естонски премиер е комисар по цифровите пазари. Като икономист аз наистина не разбирам какво означава терминът "дигитални пазари". Плюс това има и друг германски политик Гюнтер Йотингер, който е комисар "дигитална икономика и общество". Щяхме да се смеем, ако в епохата на комунизма имахме членове на кабинета с такива ресори. Не мога да си представя какво ще работят тези комисари", коментира той.

В началото на своята кариера, когато е и зората на демокрацията в Чехия, Клаус мечтаеше да създаде пазари без прилагателни имена. Затова и често бе обвиняван, че иска да премахне социалната политика, което не е вярно.

Сега, според него, в Европа няма социалната пазарна икономика, с чието създаване се гордее Германия. Отново погрешно моделът бе сменен с "екологичен". "Както и да решите да наречете сегашната система, очевидно е, че тя не работи за Европа. Наистина съм шокиран да видя, че лидерите на Европа се преструват, че всичко е наред, което е нелепо и смешно. Наскоро прочетох една статия на известния германски икономист професор Син, който изучава ситуацията в Италия. Той представи статистически данни, според които БВП на Италия е намалял с 9% от 2000 година. Това е невероятно. Не мисля, че комунистическа Чехословакия би оцеляла след толкова дългосрочен спад. В същото време промишленото производство е намаляло с 25% за същия период. Една четвърт от икономиката просто е изчезнала.

Клаус смята, че ЕС не подлежи на реформиране и призовава тя да бъде заменена с Организация на европейските държави – асоциация на европейските страни с една цел – търговия и никаква политическа интеграция. Подобно на Чехословакия през 1989 година, той смята, че сега Европа има нужда от системна промяна.

За Русия

Според Вацлав Клаус, Европа допуска грешки не само по отношение на икономиката. Той не е съгласен с настоящата враждебност на западния елит към Русия, която по негово мнение се базира на фалшиви и остарели мнения за Федерацията. "Спомням си за един човек в нашата страна, който в един момент стана министър на външните работи. Той ми каза, че мрази комунизма толкова силно, че дори не е чел Достоевски. Помня това изявление в продължение на десетилетия и се страхувам, че сегашната пропаганда срещу Русия се основава на подобни аргументи и подобен начин на мислене. Прекарах по-голямата част от живота си в комунистическа Чехословакия, която се намираше под съветско влияние. Но правя разлика между Съветския съюз и Русия. Тези, които не са в състояние да видят разликите, просто не гледат с отворени очи. Често споря с моите американски и британски колеги, че макар политическата система в Русия да е различна и ние да не бихме били щастливи да живеем при нея, да сравняваме днешна Русия със Съветския съюз на Леонид Брежнев е глупаво. Пропагандата на САЩ и ЕС срещу Русия е наистина нелепа и аз не мога да я приема", категоричен е той.

Водещи

Най-четени