Вашингтон: „Ислямска държава” и „Ал Кайда” готвят атентати в Европа 04.03 | 08:59

Опасността ще е налице поне докато от Сирия и Ирак се завръщат европейски граждани, сражавали се на страната на джихадистите

От iNews.bg

Терористични групировки, сред които "Ислямска държава” и "Ал Кайда”, готвят нови атентати в Европа, предупреди Вашингтон. Службите в САЩ разполагат с информация, доказваща, че джихадистите планират да осъществят в близко бъдеще нови терористични атаки срещу американските граждани и интересите на страната в чужбина, включително и на територията на Стария континент. Това пише в разпространеното рано тази сутрин от Държавния департамент предупреждение за глобалната терористична заплаха.

"Налице е сигурна информация, че такива групировки като "Ислямска държава” и "Ал Кайда”, а също и техни клонове, планират в близко бъдеще осъществяването на нападения в Европа. Така всички държави на Стария континент остават уязвими по отношение на евентуални нападения от страна на транснационални терористични организации”, се казва в документа.

Допуска се вариант и въпросните атентати да бъдат организирани е от групи хора, а от единични последователи на идеите на терористичните организации, съобщи ТАСС. Възможно е такива лица да извършат нападения в масовия транспорт или на други места, където се събират много хора и то без каквито и да било предупреждения, смятат американските експерти. Според тях сериозната опасност от атентати в Европа ще се запази поне докато членове на "Ислямска държава”, които са европейски граждани, се завръщат по родните места от Сирия и Ирак.

Държавният департамент предупреждава още, че на практика по-голямата част от света е заплашена от въпросните терористични нападения. В по-сериозна опасност обаче са страните от Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия. От Вашингтон предупреждават и че атентаторите могат да използват както обикновени оръжия, така и такива за масово поразяване.

Водещи

Най-четени