Вашингтон: Китай ще стане по-опасен от Русия 24.03 | 18:13

Пекин непрекъснато увеличава икономическата си и военна мощ, предупреди Джон Маккейн

От iNews.bg

Макар в САЩ в момента да гледан на Русия като на основен опонент, в бъдеще тя няма да бъде главният проблем пред Вашингтон. А мястото й ще заеме Китай. Това стана ясно от думите американския сенатор и председател на комисията по отбрана Джон Маккейн. Той обясни, че политиката, която води Москва, го притеснява, но в дългосрочна перспектива това, което ще прави Пекин, го безпокои повече.

"Си Дзипин гледа на последните 200 години като на отклонение от историята и смята, че традиционната бъдеща роля на Китай ще бъде да е доминиращата държава в азиатско-тихоокеанския регион", каза Маккейн в Брюксел, предаде "РИА Новости". От думите му стана ясно и че Пекин вече прави определени действия в тази посока. Маккейн отбеляза, че Китай продължава да увеличава военната си мощ и го прави бързо и впечатляващо, придобива и нови самолетоносачи.

В същото време обаче сенаторът отбеляза, че не вижда повод за притеснение от евентуален военен конфликт с Китай. "Не предричам война или конфронтация. Но смятам, че китайците действат по начин, който всичките им съседи трябва да погледнат като предупреждение", отбеляза Маккейн. И допълни, че освен военната си мощ, Китай непрекъснато увеличава и икономическата.

Водещи

Най-четени