Вашингтон измисли 6 варианта за новото име на Македония 18.01 | 11:23

Нимиц направи и две предложения как да се нарича официално езикът на страната

От iNews.bg

След като вчера стана ясно, че посредникът във спора за името на Македония Матю Нимиц се обяви категорично терминът "Македония" да бъде запазен, днес той обяви и 6 предложения как точно да се казва нашата съседка. Вариантите са: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/, предаде БГНЕС.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал MKD.mk само няколко часа след приключването на преговорите между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Съкратеният вариант на името, което може да се използва е - Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija или Gorna Makedonija /от БГНЕС дават наименованията на латиница, както ще се изписват в международните отношения – бел.ред./. По отношение на езика има две предложения - "македонски" ("makedonski") или "official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna.

Името, което ще бъде прието, ще се използва както в двустранните отношения, така и на международно ниво. Македонското правителство на този етап уточнява само, че "се създават условия за придвижване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат предвид различията". Самият Нимиц заяви, че "дадох моите предложения на двете страни". "Те трябва да ги представят на техните правителства, които трябва да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение", каза още Нимиц след преговорите в Ню Йорк.

Водещи

Най-четени