Вашингтон с нови санкции срещу Москва заради случая „Скрипал“ 09.08 | 09:53

Те влизат в сила на два етапа, започващи от 22 август

От iNews.bg

Държавният департамент обяви, че САЩ ще наложат санкции на Русия заради предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солсбъри през март. Новите американски санкции  ще влязат в сила на 22 август и ще бъдат разделени на два етапа, предаде БНР.

Първият предвижда пълна забрана за износ за Русия на електронни устройства и компоненти с двойно предназначение, а вторият пакет ограничения ще влезе в сила след три месеца, ако Русия не даде гаранции в бъдеще да не се използва химически оръжия. 

Москва многократно е отричала да има нещо общо с опита за отравяне на семейство Скрипал и предложи съвместно разследване на инцидента, но Лондон пренебрегна тази инициатива.

По-рано администрацията на Тръмп изгони 60 руски дипломати след случилото се със Скрипал и дъщеря му в Солсбъри  с химическото оръжие "Новичок", разработено още по времето на Съветския съюз. Тогава Великобритания обвини Русия, че стои зад атаката, която Кремъл категорично отрече. По-късно двама други британски граждани, които нямат връзки с Русия, бяха отровени със същото вещество.

Водещи

Най-четени