Вашингтон скочи срещу доставката на руски изтребители за Иран 05.04 | 18:40

САЩ възнамеряват да се възползват правото си на вето върху решение на Съвета за сигурност на ООН

От iNews.bg

Американците не са съгласни Русия да доставя нови изтребители на Иран. От Вашингтон ще поставят въпроса и пред Съвета за сигурност на ООН (ССООН), без чието одобрение подобни сделки са незаконни. Това обяви зам.-държавният секретар Томас Шанън по време на изслушване пред Конгреса, съобщава ТАСС.

Преди време Москва и Техеран се договориха за доставките на изтребители Су-30. Според Шанън обаче за бойни самолети от този клас се изисква одобрението то ССООН, а САЩ, които са сред постоянните му членове, няма да дадат съгласието си за сделката. Ако се наложи, Вашингтон ще се възползва и от правото си на вето върху евентуалното разрешение по сделката от страна на Обединените нации.

По този начин Вашингтон може да отреже Техеран и по отношение на покупката на други руски оръжия. Освен за изтребителите, Иран и Русия се бяха договорили и за доставка на танкове Т-90, бойни вертолети и др. военни системи.

Шанън отбеляза и че САЩ са негативно настроени и по отношение на продажбата на Иран на руските ПВО-системи С-300, макар формално те да не попадат в списъка с оръжия, изискващи одобрението на ССООН.

Водещи

Най-четени