Вдигат два вертолета да търсят Боян Петров в Хималаите 10.05 | 10:31

Тримата шерпи ще продължат операцията по земя, времето днес под Шиша Пангма е по-добро

От iNews.bg

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. Това съобщи за Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която се намира в района. Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата тибетски спасители, които го търсят вече няколко дни. "Очаква се около обяд българско време те да стигнат до лагер 2, където се надяваме да е Боян”, каза Генчева. Тя успокои, че днес времето в района е доста по-добро, отколкото беше през изминалите дни.

До момента операцията по търсенето на изчезналия по пътя към връх Шиша Пангма алпинист не даде резултат. Петров е в неизвестност от 3 май.

За готовността на китайските власти да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду в своето небе, за да търсят изчезналия български алпинист потвърди пред бТВ и външният ни министър Екатерина Захариева.Все още обаче не е уточнено кога и какви машини ще бъдат използвани. По думите й създадената организация е "безпрецедентна”.

Тя обясни, че на няколко пъти са сменяни непалските фирми, изявили желание да участват във въздушната операция, заради липса на застраховки или пилотски лицензи за рисковото начинание на над 6000 метра надморска височина. Последно е говорено с "наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.

Приятелката на алпиниста Радослава Ненова обяви кампания за набиране на средства за операцията. В тази връзка Захариева отбеляза, че това е правилно решение. Външният ни министър допълни, че освен това ще се говори и с финансовия министър Владислав Горанов. Вицепремиерът подчерта, че към момента никой не е повдигал темата за цената на операцията – всички са насочили усилията си в спасяването на Боян Петров.

Водещи

Най-четени